Proteín
Srvátkový koncentrát (Whey Concentrate)
Považuje sa z týchto troch spomínaných za „najmenej“ kvalitný. Je vyrobený zo sladkej mliečnej srvátky. Pomer bielkovín je od 35-89%. Je horšie stráviteľný, obsahuje viacej tuku a sacharidov ako izolát a hydrolyzát. Má však vysoký obsah rozvetvených BCAA a patrí k pomerne ekonomickým zdrojom bielkovín. Takže, kto je limitovaný finančným rozpočtom toto bude dobrá voľba, ako dať telu slušnú kvalitu za rozumný peniaz. Výrobcovia ho najčastejšie pridávajú do svojich produktov.
Srvátkový izolát (Whey Isolate)
Podľa druhu výroby sa delí na dve skupiny
• Mikrofiltrovaný srvátkový izolát (Cross Flow Microfiltered Whey Isolate)
• Srvátkový izolát vyrobený iónovou výmenou (Ion-exchange Whey Isolate)
Mikrofiltrovaný srvátkový izolát (Cross Flow Microfiltered Whey Isolate)
Má vyšší podiel bielkovín ako koncentrát 90-95%, minimum tuku a sacharidov, veľmi dobre znášaný a ľahko stráviteľný aj ľuďmi s laktózovou intoleranciou(neznášanlivosť na laktózu). Obsahuje vysoké množstvo rozvetvených aminokyselín BCAA, vápnik. Obsahuje glykomakropeptidy, ktoré priaznivo vplývajú na imunitný systém človeka.
Srvátkový izolát vyrobený iónovou výmenou (Ion-exchange Whey Isolate)
Vyrába sa z čerstvej sladkej srvátky. Má približne o 5% viacej bielkovín ako mikrofiltrovaný izolát. Je výborne rozpustný a dokonale využiteľný. Neobsahuje tuk, ani laktózu.
Srvátkový hydrolyzát (Hydrolyzed WHEY Isolate)
Patrí medzi „rolls royce“ medzi proteínmi. Hydrolyzovaná srvátka je čiastočne predtrávená a tým ešte lepšie využiteľná ľudským organizmom. Proteínové molekuly sú rozdelené na menšie skupiny, nazývané peptidy. Obrovskou nevýhodou je vysoká cena.
Ostatné druhy zdrojov proteínov:
Kazeinát vápniku (Calcium Caseinate)
Vyrába sa z čerstvého mlieka. Predstaviteľ typických pomalých bielkovín. Mnohokrát zatracovaný, inokedy vyzdvihovaný. Posledné štúdie dokazujú, že je vhodné konzumovať kazeínový proteín spolu so srvátkovým proteínom bezprostredne po tréningu. Tým sa postará o dlhodobejšie zásobenie svalov aminokyselinami. Ideálne je konzumovať ho na noc spolu s „dobrými“ tukmi, alebo kedykoľvek počas dňa, kedy viete, že sa nedostanete ku klasickému jedlu. Má vysoký obsah glutamínu.
Vaječný proteín (Egg Protein)
Vyrobený z čistých vaječných bielkov, má vysokú biologickú hodnotu. Obsah bielkovín 80-84%. Výborný zdroj aminokyselín. Jeho nevýhodou je však zlá rozpustnosť.
Mliečny proteín (Milk Protein Isolate)
Je vyrábaný izolovaním kazeínu a srvátky spoločne. Má vysokú biologickú hodnotu, obsah proteínov do 90%, dlhšie sa vstrebáva a postupne si nachádza svoje miesto u výrobcov doplnkov výživy(Myofusion, Syntha-6)
Sójový proteín (Soy Protein Isolate)
Vyrába sa zo sójovej múky. Obsah bielkovín do 90%, vysoký obsah BCAA, glutamínu a arginínu. Sója ako jediný rastlinný zdroj proteínov disponuje všetkými esenciálnými aminokyselinami. Zvyšuje hladinu tyroxínu(hormón štítnej žľazy), ktorý priamo vplýva na zrýchľovanie metabolizmu. Veľká polemika sa vedie o možných estrogénnych účinkoch sóje. Zapamätajte si, že sója nemá vedecky potvrdené, že vplýva na znižovanie testosterónu a zvyšovanie estrogénu.
Ostatné druhy proteínov, ako sú pšeničný proteín, ryžový proteín, hráškový proteín z dôvodov ich malého uplatnenia a zakomponovania do bielkovinových koncentrátov nebudeme ďalej rozoberať a analyzovať. Z dôvodu ich nedostačujúcej biologickej hodnoty sa nám javí kúpa takéhoto proteínu ako neefektívna.
OPTIMUM NUTRITION Whey Gold Standard
